torsdag 29 januari 2009

Filmtajm! Video från rikskonferensen 2008

Missade du förra årets rikskonferens - eller är du bara nyfiken på hur den var? Här kan du se en video med kortare intervjuer, klipp från seminarierna och allmänt mingel.



måndag 26 januari 2009

Äntligen!

Är programmet för årets höjdpunkt här - Skolportens rikskonferens! Årets program bjuder som vanligt på högaktuell forskning, lansering av årsboken ("Att växa har ett pris") och stipendieutdelning till utvalda forskare. Dessutom kan du ta del av inspirerande utvecklingsarbeten och lära mer om hur du och dina kollegor kan arbeta med forskningscirklar. Erik Nilsson, förvaltningschef i Botkyrka, är årets keynote speaker.



Här hittar du hela programmet: http://www.skolporten.com/ul/rikskonferens_2009.pdf



Varmt välkommen!

Sandra

torsdag 22 januari 2009

Kroksmark bloggar om lärarutredning


Ytterligare en bloggande skolforskare: Tomas Kroksmark bloggar just nu för fullt om "En hållbar lärarutbildning". Tack Högskolan.net för det tipset.

/ Fredrika

onsdag 21 januari 2009

Nu arbetar vi intensivt med andra numret av Skolportens tidning 360.

Vår huvudartikel handlar om vem som utvecklar skolan - är det lärarna, forskarna eller politikerna? Eller är det eleverna?

Marie Halldestam har intervjuat skolfolk och beslutsfattare och mött lärare och rektorer som hittat nya vägar för undervisningen.

Vi skriver också om varför de yngre barnen har svårt att lära sig av sina misstag - men desto enklare av beröm. Och läs om Göran som är utvecklingsstörd och lärde sig läsa först som vuxen. Det var en så genomgripande förändring att han bytte namn - från Mats till Göran.

Vad vill du läsa om i 360?

Skriv direkt här på bloggen eller mejla mig på adress 360@skolporten.com.

Hälsningar

Lotta Nylander, projektledare 360

fredag 16 januari 2009

Riksdagen...

...gillar Skolportens nyhetsbrev.
Så mycket att de har valt att lägga upp några av dem på deras intranät, "för att underlätta för riksdagsledamöterna och andra på riksdagen att hålla sig ajour inom sina ämnesområden".

Fantastiskt fint beröm för våra redaktörer, med andra ord.


/Hedda Lovén

torsdag 15 januari 2009

Bloggande skolforskare


Hittade precis en lista på Expertsvar över forskare som bloggar som jag gärna delar med mig av.

Mest intressant för dig som besöker oss är säkert ”bloggande skolforskaren Blossing”. Ulf Blossing har för övrigt också en hemsida som är värd ett besök.

Kul att hitta åtminstone en skolforskare på listan... Känner du till några fler? Tipsa oss!

/ Fredrika

tisdag 13 januari 2009

Peter Myndes Backe 12

Är vår adress där vi fysiskt befinner oss för det mesta när vi jobbar. Men vi delar den adressen med ett par andra aktörer som ni kanske känner igen också.
Sara och Sophia från Q-steps Kvalitetssäkring förgyller våra luncher med smitttande skratt.
Och sen i november 2008 har vi haft förmånen att få lära känna Johannes och Edvin från Kunskapskraft & Media, deras kollega Per är snart tillbaka från föräldraledighet så då är vi totalt 18 på kontoret om dagarna.

Har du vägarna förbi? Välkommen att kika in:)

/Therese

måndag 12 januari 2009

Årbokens titel klar!




Ja, spikat numera är alltså titeln för årets kommande årsbok...

"Att växa har ett pris"

We like;-)
/Tess

torsdag 8 januari 2009

Rektorer som bloggar


Skälen att blogga är många. Chef & Ledarskap skriver om två rektorer som skippat veckobreven till förmån för bloggen. Låter vettig, tycker jag. Med en blogg når viktig information ut till elever, personal och föräldrar omedelbart. Dessutom är det trevligt med rektorer som vågar synas. Och som är beredda på omedelbara reaktioner. Här hittar du Stina Hanssons rektorsblogg.

Vi startade Skolportenbloggen av precis samma anledningar: vi vill snabbt kunna nå ut med information och funderingar, och vi vill få reaktioner på det vi gör. 2009 lovar vi att blogga mycket så prenumerera gärna på våra inlägg. Till höger finns ikoner för prenumeration. Lätt som en plätt.

/ Fredrika