onsdag 28 oktober 2009

Live från Skolforum...


just nu befinner vi oss på Skolforum, i monter C14:72. Vi ger bort våra årsböcker och vårt forskarmagasin 360 gratis under mässans tre dagar. Varmt välkommen till oss!

/Skolporten

tisdag 27 oktober 2009

Studier på resande fot

Hade Think global school (TGS) funnits när jag gick i gymnasiet hade jag slopat Tibble på en gång och dragit ut i vida världen istället. TGS har ingen fast "plats" utan eleverna reser under sina gymnasieår till 12 olika länder där de under ett antal månader studerar vid värdskolor. Tänk vad dessa elever kommer att ta med sig hem efter avslutade studier - inte bara traditionella kunskaper utan även en kunskapsbank fylld av erfarenheter från andra kulturer, politiska system, sociala koder, nätverk och ekonomier. Läs mer om TGS här.





/Sandra

måndag 19 oktober 2009

Underbart är kort...

Under ett år har Skolporten kunnat kalla sig stolt vinnare av Kunskapspriset i kategorin näringsliv. Nu är det dags att lämna över stafettpinnen och vi säger STORT GRATTIS till årets vinnare, Patrik Hadenius, Språktidningen. Språktidningen är en fantastisk källa till kunskap och inspiration. Är du inte en läsare än är det hög tid att bli en! Läs mer om Patrik här.


/Skolporten

fredag 9 oktober 2009

(Nästan) gratis årsbok till alla...

Den 26-28 oktober är det återigen dags för Skolforum på Stockholmsmässan i Älvsjö. För första gången medverkar Skolporten och vi vill självklart att du ska komma och besöka oss i vår monter! Vi kommer att ha mässerbjudanden, tävlingar, lönestatistik och mycket mer. Alla besökare får möjlighet att köpa vår fina årsbok till priset av en liten donation till Rädda Barnen. Du hittar oss i monter C14:72. Varmt välkommen till oss!

/Skolporten

onsdag 7 oktober 2009

Vad ska du äta till lunch idag?

Ungefär vid 10:30-tiden börjar jag och mina kollegor diskutera var och vad vi ska äta till lunch. Sen sitter vi ofta under lunchen och diskuterar matlagning, kollar in och beundrar varandras lunchlådor och, för det mesta, njuter av en god och vällagad måltid. Ungefär samtidigt som vi slår oss ner för att luncha äter även mina barn lunch i sin skola. Frågan är: får dem lika vällagad mat som deras mamma? Svaret är garanterat ett stort NEJ. Efter att ha följt programmet Matakuten på TV4 är jag helt förskräckt över hur illa det ser ut i landets skolor: barnen får oftas helfabrikat som färdats långt, lagats/fryst/värmts på igen innan servering. Dessutom fullständigt kryllar det av så kallade E-nummer i maten. Ämnen som många gånger är direkt skadliga för kroppen. Har du inte sett programmen så är det dags att börja nu. Måndagar kl 21, på TV4. Ta även en titt på senaste programmet där stjärnkocken Melker Andersson fullständigt baxnar inför hur litet kunskap som finns inom kommunerna om kosthållning och näringslära.

/Sandra

fredag 2 oktober 2009

Dags för Lex Sarah i skolan?

-Mobbning i skolan är helt oacceptabelt oavsett vem som utför den. Jag tycker vi ska införa en Lex Sarah också i skolan, säger utbildningsministern, med anledning av den pågående debatten om lärare som mobbar elever. 40 procent av anmälningarna som kommer in till barn- och elevombudsmannen handlar om lärare som mobbar elever. Ola Lindholm, chefredaktör på Kamratposten anser att "de ruttna äpplena måste bort." Han var en av deltagarna i gårdagens Debatt på svt. Titta på eftersnacket, vad sas efter programmet?

/Sandra