onsdag 31 mars 2010

Glad Påsk!


Nu tar Skolporten strax påsklov. Vi önskar alla en skön påskhelg, och massor av påskgodis!

torsdag 25 mars 2010

Sugen på utlandsjobb?

Då har du möjligheten att hitta drömjobbet! I Bryssel behövs en rektor till Skandinaviska skolan, och i Paris letar man efter en gymnasielärare till Lycée International Svenska sektionen. Du vet väl att du alltid kan hitta nya intressanta jobb hos oss på Skolporten Jobb & Rekrytering. Välkommen att kika in!

Varma vårhälsningar,
Helena

onsdag 24 mars 2010

ADHD samspel mellan arv och miljö

De flesta får diagnosen ADHD i samband med skolstart. Och det är fler pojkar än flickor som diagnostiseras. Man vet idag att det finns en stark ärftlig komponent, men att även miljö har stor påverkan. Hur samspelet mellan arv och miljö ser ut är något forskarna letar svar på.

måndag 22 mars 2010

Drottning Silvia = Skolporten

Eller, ja kanske det inte stämmer helt men hon är iallafall intervjuad av Fredrika Fredmark i senaste numret av Magasin360! Fredrika och Silvia pratade om barnkonventionen, något som ligger såväl Silvia som Skolporten varmt om hjärtat. Sen tar 360 även upp mobbning - fungerar verkligen anti-mobbningsprogram? Och om svaret är nej, vad ska man göra istället? Och sen kan vi berätta att lycka är smittsamt! Det säger forskningen. Och på Skolporten gillar vi forskning. Info om hur du prenumererar på 360 hittar du här.

torsdag 18 mars 2010

Finnes: recept på läsframgång

Ta en del mycket läsning, en del rätt inställning från läraren och en del erfarenhet. Blanda ordentligt och servera på ett litterärt smörgåsbord. Då får du elever som tycker om att läsa och presterar bra i läsning - även om de har socioekonomiska faktorer emot sig. Det har Ulla Damber kommit fram till i sin avhandling Läsa för livet - tre studier av svenska barns språkutveckling. Ulla ligger just nu i topp bland våra mest lästa avhandlingar, så elevers läsförmåga är definitivt något som engagerar! Missa inte vår intervju med Ulla.

/Skolporten

tisdag 16 mars 2010

Matchmail - hur gör jag?

Om din huvudman är partner med Skolporten prenumererar du och dina kollegor på vår bevakningstjänst om forskning, sk matchmail. Tjänsten är ett redskap för dig i ditt arbete - du håller dig enkelt uppdaterad på forskningsresultat inom just de områden du är intresserad av. Din arbetsgivare har lagt in en defaultprofil, dvs har gjort ett första urval för vilka områden du ska bevaka. Nu är det viktigt att du själv skräddarsyr efter dina behov. Instruktionsvideon visar hur du enkelt gör de ändringar du vill.