måndag 27 februari 2012

Att lära nytt

låter ju ganska enkelt men är ibland krångligare än vad man tror. Just nu lär vi oss hur vi ska göra för att publicera på nya webben och i nyhetsbreven. Vi byter system, och det är efterlängtat! Men sådär busenkelt? Näe, inte helt och hållet...

Bättre vara ute på hal is och...

ha det glatt, än att gå i lera och sörja. Hoppas du njuter/har njutit/kommer njuta av ditt sportlov!

fredag 24 februari 2012

Lycka till Åsa!

Vår redaktör Åsa Larsson lämnar oss för att börja en ny tjänst på Natur & Kultur. Ni har säkert läst något av de nyhetsbrev Åsa genom åren varit redaktör för, eller någon av alla de forskarintervjuer hon gjort eller kanske ett eller annat reportage i Magasin360. Vi kommer sakna Åsa men önskar henne stort lycka till på nya jobbet! 

På återseende!
Efter drygt fem år som forskningsredaktör på Skolporten har det nu blivit dags för mig att pröva vingarna någon annanstans. I mars börjar jag som projektledare för pedagogik och utbildningsvetenskap på bokförlaget Natur och Kultur – jag byter med andra ord inte område helt och hållet. Jag vill tacka alla trevliga och intressanta forskare och lärare som jag har pratat med under årens lopp för att jag har fått inblick i ert arbete. Det roligaste och mest utvecklande i mitt jobb har varit samtalen med er! Jag hoppas vi ses eller hörs i något annat sammanhang.
Och till alla på Skolporten säger jag bara; keep up the good work – jag kommer att följa er för att hålla mig uppdaterad!
/ Åsa Larsson

tisdag 14 februari 2012

Sött som socker

Och i fantastiska härliga färger målar sexåringar på Högalidsskolan i Stockholm i... just socker.

fredag 10 februari 2012

Det man inte har på webben...än

Får man ha på Post-it :)

Hon bygger en helt ny webb här på Skolporten,
som kommer lanseras i vår.
Det är inte bara en sak som ska stämma och för
att ha en chans att få med allt tar dagens skrivbordsägare
hjälp av de små gula lapparna. (Kan avslöja att vissa ligger
på varandra så det är faktiskt ännu fler än vad man först tror.)

I dag har skrivbordsägaren tagit en extremt välförtjänt paus
och flugit iväg till London över helgen.

Vi hoppas att Hedda kommer tillbaka på måndag! :)

torsdag 9 februari 2012

Vi lever som vi lär

Idag har vi kompetensutveckling! Maria Lejoneke lär oss allt vi behöver veta om ekonomi.

onsdag 8 februari 2012

Bor din mamma här?

Ok, den skylten har faktiskt ännu inte dykt upp på Söders bästa arbetsplats PM12. Men man kan inte låta bli att undra när man ser att någon uppenbarligen tagit den sista kakan och lämnat kvar både smulor och fat :-).

måndag 6 februari 2012

Konferensförmiddag

Idag har jag varit på Skolportens konferens Strategi och utveckling för skolan. Där tog jag hand om utställare och hjälpte till vid registreringen. Alltid lika trevligt att möta allt skolfolk! :-)
När jag närvarar vid dessa konferens-sammanhang brukar jag ta tillvara på twittrandet. Jag ser det som små minnesantecknar för mig själv - bara att de går rakt ut i cybervärlden ;-) Därmed kan jag dela med mig av det jag får lära mig! Vill man läsa mina "konferensanteckningar", finns de på @lisrein och #skolstrategi och #skolporten eller @skolporten

Ha en trevlig kväll!
Lisa

Här eller därarbeta


Jag gillar Härarbete. En tidig morgon för några år sedan blev jag på ett frukostseminarium lycklig vinnare till boken Härarbeta. Och har försökt att sprida dess teser till medarbetare och vänner. Lyckas inte riktigt få det accepterat av min lillebror som driver rörmokeri- och plåtslagarfirma. Han menar att konceptet inte fungerar på hans medarbetare. Ok, det kan jag köpa.
Spånnande att nu i helgen läsa om Microsoft som till sina anställda uppenbart verkar ha propagerat för härarbete, tydligen inte lyckats särskilt väl eftersom de nu måste stänga kontoret för att få det att fungera. Det tror jag inte på är rätt väg. Att stänga kontoret.

Tillbaka till min lillebror och hans medarbetare så tror jag att någonstans handlar det ju också om vilka arbetsuppgifter som du har och kan ta med dig för en dags härarbete. I höstas fick jag möjlighet att åka till Dubai ett par dagar och då blev det härarbete för min del. Först välja ut vilka uppgifter som lämpade sig att ta med sig och sedan lämna över andra delar till de som är kvar på kontoret. Redan på flighten ned blev det lyckade samtal med medresenärar om Johannes Åhmans rapport åt ESO. Och fortsatt under veckan ännu mer läsning, tankar, reflektioner kring en annan bok som jag måste rekommendera varmt:
"Half the Sky! How to change the world!" 
Jag lyckades avrunda resan med ett vanligt veckobrev och fick iväg det i tid tack vare pigga medarbetare på hemmaplan. Teamwork på distans!!

Samtidigt läser jag nu en annan bok om mindfulness, Vart du än går är du där, och varje gång jag läser titeln så tänker jag på att det måste finnas inte bara härarbete utan även därarbete.

När här- eller därarbetar du? Och vilka uppgifter tar du med resp inte?

Hör av dig till mig och berätta,
Värme
Therese

torsdag 2 februari 2012

Idrottslärare i samspråk

På konferensen Idrott & hälsa sker många samtal. Inte bara i pauserna utan deltagarna tar även aktivt del i föreläsningarna och övningarna. Frågorna är många och diskussionsviljan stor. Faktiskt brukar det inte alltid vara så på våra lärarkonferenser. Det är vanligare med försiktigare och tystare publik.

onsdag 1 februari 2012

Trot eller ej...

Men man får väldigt mycket gjort genom att luta sig bekvämt bakåt i stolen, lägga upp fötterna på fönsterbrädet och tänka tänka tänka!

/Sandra

Hej alla idrottslärare!

Sakta men säkert fylls aulan med trevliga idrottslärare. Två dagar fyllda med forskning, praktiska råd och diskussion väntar. Nu undrar vi såklart: kan sportiga idrottslärare sitta stilla så länge?