torsdag 30 augusti 2012

onsdag 29 augusti 2012

Albert Einsten: “It is a miracle that curiosity survives formal education.”

Curiosity never killed the cow.
Min son har precis börjat sexan. Han är en intresserad kille som har lätt för sig i skolan. Ända sen sexårsverksamheten har han älskat att gå i skolan. Men så i femman hände något - han började stöna över hur trååååkigt och jooooobbigt det var i skolan. Rasterna var ju såklart kul - men undervisningen, nä, den var så där. När jag frågade om han inte överdrev lite nu faktiskt, för det var väl ändå ganska kul även under lektionstid, svarade han att nej, inte så värst.

En av anledningarna till att han har börjat få tråkigt är så klart att han delvis inte utmanas i tillräckligt stor grad. En annan anledning är ju att han kan det här nu. Han vet hur lärarens upplägg ser ut, vad som förväntas av honom och vad som inte förväntas av honom. Rutinen är låååångtråååkig. Och lätt panik infinner sig i hans röst när han funderar över hur många år han har kvar innan han gått klart grundskolan :-)

Kanske kan vi inspireras av kossorna
 - kanske världens mest nyfikna varelse?
 Det finns dock två ämnen som skiljer sig från övriga: det ena är hemkunskap som han fullkomligt älskar! Hemkunskapen verkar vara en arena för högt i tak, en stor dos humor ( det är mycket skratt och fniss när han berättar om vad de lagat eller bakat), självständighet och kreativitet. Den andra är (i min värld) helt otippat franska. Han kom hem efter första lektionen och berättade entusiastiskt att läraren pratat franska med eleverna hela lektionen och att han redan kunde räkna både framlänges och baklänges. Ok, den entusiasmen kommer nog tyvärr inte hålla i sig så länge - tyvärr brukar ju gloslistor ta död på det mesta...

För ett par år sedan diskuterade jag med en kollega om huruvida det ska "vara kul" att gå i skolan eller inte. Jag hävdar att det ska det absolut! Är det inte kul att lära, hur ska man lära sig då? Man har ju betydligt lättare att lära sig sådant man tycker är roligt, än det man tycker är tråkigt. Kollegan var av en annan åsikt - allt i livet kan inte vara kul, så därför kan inte heller skolan förväntas vara rolig hela tiden. Eller ens halva tiden.

För mig är nyfikenhet och intresse A och O för att vilja lära. Jag hoppas att min sons nyfikenhet triggas och uppmuntras så att han fortsätter att gilla att gå i skolan. Och inte halvsover sig igenom lektioner redan nu i mellanstadiet.
Läs gärna MiL Institutes blogginlägg Några tankar om nyfikenhet. Det är en påminnelse om hur ENORMT viktig vetgirighet är för allas vår utveckling och livsglädje.


/Sandra 

måndag 27 augusti 2012

Ett magasin blir till...

Eller snarare, slutkoll av Magasin 360 nr 3. Ligger rätt annons på rätt plats? Vilken artikel ska ligga först? Och vilken rubrik valdes till slut för krönikan på Ifous sidor? Lotta Nylander, Trapets Media, och Therese Mabon, Hedda Lovén och Moa Duvarci diskuterar.

fredag 24 augusti 2012

Teknik, ständigt denna teknik

Jag älskar verkligen när tekniken fungerar och när jag upptäcker nya sätta att dela, sprida, kommunicera, mäkla, mötas och utvecklas. Det är möjligheterna tekniken skapar som är det fantastiska - inte tekniken i sig - och det har uppstått så många de senaste tio åren att jag baxnar vid tanken.

Men så är det förstås de där gångerna när det inte riktigt vill sig. Som igår kväll, när vårt matchmailutskick krånglade. Och vi stoppade, rättade, testade, och satte igång. Och det blev ändå fel. Och vi rättade. Och testade. Och satte igång.

Och det blev ändå inte rätt.

De gångerna tänker jag "stackars Andreas", som är vår IT-tekniker, (fastän det inte är ett dugg synd om honom, för han älskar sitt jobb), men sjutton vilken uppförsbacke det är ibland. Men han stretar på.

Så - om du är en av våra prenumeranter som fick två matchmail inatt, hemskt ledsen för det, om du vill kan du returnera ett till mig ;)

Och ni andra som känner igen er i problematiken får gärna skicka en mental klapp på axeln till Andreas som kämpar på med denna och andra buggar idag. Snart vänder det!

/Hedda Lovén, Redaktionschef

tisdag 21 augusti 2012

Uppkopplade och avkopplade

Mina barn och deras kusiner en vanlig sommarlovsdag. Poolen är avklarad för stunden, glassen kan ätas om ett tag. Först ska det chattas på MSP och FIFA och en och annan utmaning måste klaras av för att de ska kunna få tillräckligt med fame för att levla up. /Sandra 

söndag 19 augusti 2012

Fira skolstarten!

Jag läste ett intressant inlägg på twitter om "skolstart". Varför firas inte den? Tanken har faktiskt aldrig slagit mig förut - att en ny termin borde firas!

För mig är skolavslutningen ett trevligt sätt att fira att eleverna gått en termin till och att de har gjort sig förtjänta av ett lov. På samma sätt kunde man välkomna alla elever till en ny, spännande, innehållsrik termin. Peppa dem och väcka deras nyfikenhet!

Likt en biofilm har en trailer ser jag framför mig hur man fångar elevernas intresse genom att visa glimtar av alla spännande kunskaper de kommer få ta del av. Och att lärarna i samband med det bjuder på saft och bulle, så klart :-)

Jag läser just nu en utbildning, parallellt med mitt jobb, där en del av föreläsarna är noga med att fråga oss vilka förväntningar VI har och vad VI vill lära oss innan han eller hon startar sin del av utbildningen. När föreläsaren sen är färdig med sitt kursavsnitt går vi igenom de önskemål vi hade från början och stämmer av att vi lärt oss detta.

Tänker att även en skolstart kunde innehålla en sån del. Efter att eleverna sett/hört "trailern" - så att de vet vilka områden som kommer behandlas under terminen - får de själva berätta vilka förväntningar de har och vad just DE skulle tycka var intressant att lära sig?


Någon som har fler idéer kring hur en skolstart skulle kunna se ut?
/Lisa

söndag 12 augusti 2012

Laddat batterierna?

Snart drar en ny termin igång. En höst med förhoppningsvis många nya erfarenheter, möjligheter och energigivande möten. Jag njuter av sol och värme ytterligare några dagar. Dricker mitt morgonkaffe i 28 gradig värme medan jag blickar ut över ett blått Medelhav. Spenderar dagen i poolen eller på stranden, och njuter av att ta dagen som den kommer. Hoppas att jag kan ta med mig lite av det lugnet och tempot när jobbet kick-startar om några dagar. Att jag " laddat batterierna", för det var väl lite hela tanken med semestern. Jag hoppas att du också haft en skön sommar. Och att du känner dig redo och förväntansfull inför jobb- och skolstart. Vad har du gjort i sommar? Vilka är dina bästa " ladda batterierna"-tips? Och hur ser dina förväntningar inför hösten ut?

/Sandra, by the sea

fredag 10 augusti 2012

Sikta mot stjärnorna


Jag bläddrar bland mina sommarbilder och hittar till slut en från hängmattan. Det är ju där man ska ligga på semestern, och läsa allt man inte hunnit under våren, eller hur? Hur många gör det, när det väl kommer till kritan, hand upp? Nå, här är bildbeviset på att jag låg där minst en gång i alla fall.

Men så här en dryg vecka efter semestern har jag fått upp farten igen. Almanackan och att-göra-listan börjar se ut som den brukar, och skrivbordet likaså.

Vi på Ifous kickar nu igång våra två första FoU-program: Entreprenöriellt Lärande och Inkludering. Förberedelserna inför kickoff-seminarierna, som går av stapeln i september respektive början av oktober, pågår för fullt. Det blir lärare, rektorer, skolchefer, doktorander och professorer i en härlig röra som ska få lyssna på och lära av varann. Jättespännande!

Men nu är det ju snart helg, och enligt åtminstone någon av prognosmakarna kan det, eventuellt, bli hyfsat mycket klar himmel. Det vore väldigt bra, för just i helgen finns det goda chanser att få se massor av stjärnfall. Jorden passerar kometen Swift-Tuttles bana, där det ligger ett bälte av smågrus från kometen. När det gruset ramlar in i vår atmosfär brinner det upp - vilket resulterar i "stjärnfall". 
Mer om Perseiderna, som meteorregnet kallas, och tips på hur du ska göra för att ha bäst chans att få se ett fint skådespel kan du läsa om på Populär Astronomi. Sen är det bara att hålla tummarna för att eventuella regnmoln blåser bort, vänta på att det blir mörkt och vända blicken uppåt! 
Om man kan önska sig något också? Ja, det är klart att man kan! Fast chansen att det du önskar går i uppfyllelse lär hänga mer på vad du önskar dig än på ett eller annat kometgrus. 
/Karin