lördag 26 oktober 2013

Tack för denna resa...







...varför skriver jag så här till er?
Jo, för att min resa på Skolporten har varit en spännande resa. Och så vill jag ju berätta att denna resa på Skolportengruppen tar slut den sista oktober 2013.

I december 2005 påbörjade jag ett uppdrag som projektkoordinator i Skolportens forsknings och utvecklingssatsning.  En satsning som numera är ett helt eget företag - Ifous AB! Under de kommande åren blev min egen personliga resa båda utmanande och utvecklande. Jag startade som projektkoordinator och avslutar nu som vd och koncernchef.

Under min resa så har jag fått många spännande uppdrag att skapa något som inte fanns och många utmaningar som jag fått ta tag i. Ni som känner mig vet att utmaningar är precis det som triggar mig:-). Och nu är det dags att skaffa nya!

Ett par minnen måste jag ändå dela med er...
Minns ni lokalen vi satt i då, 2005? Kanske minns Hedda, Peter, Benny, Maja, Thomas, Per och Hanna att vi rev en vägg och målade om? Blåbärsfil hette en av färgerna om jag minns rätt. Och mitt i rummet så fanns det en otroligt dammig gammal krukväxt. Men vilken utsikt ;-) ut mot Slussen och vattnet! Och minns ni hur vi växte ur de lokalerna och skaffade ett till rum som vi hängde upp ett blommigt tyg i?

Vi fortsatte att växa och flyttade till nyrenoverade lokaler på Peter Myndes Backe 12 - och inspirerade av vår dåvarande vd Kent Edquist så kallade vi lokalen för PM12. Och gör så fortfarande...
Nu delar Skolportengruppen lokalen med andra hyresgäster - men minns att vi en stund faktiskt satt helt ensamma och nästan lite ödsligt i stora fina lokalen med den snygga röda väggen ;-).

Jag vill även minnas med er all denna respons som vi fått ifrån våra kunder, läsare, konferensgäster och alla andra samarbetspartners! Det har varit en förmån att få arbeta med er! Och en ynnest att få ta del av era utmaningar och era önskemål om nya produkter/lösningar som vi kunnat få leverera till er.
Ingen nämnd och ingen glömd - ett stort tack!

Många fina kollegor har jag fått förmånen att samspela med och många kommer jag att sakna! Här kommer en uppräkning av befintliga och tidigare medarbetare och jag hoppas att jag inte har glömt någon :-)
Maria Lejoneke, Sandra Arnborg, Birgitta Hartzell, Karolina Holmgren, Linda Jansson, Karin Hermansson, Petra Svensson, John Miller, Moa Duvarci Engman, Åsa Sundelin, Emma Kreü, Henrik Hamilton, Björn Dietmann, Annette Wallenius, Annika Faager och Hedda Lovén.
Samt Elin Berggren, Helena Olsson, Anna Kreissl, Kristina Salenstedt-Linder, Lena Nydahl, Kent Edqvist, Åsa Lasson, Fredrika Fredmark, Ann-Sofie Granvik, Lisa Reinolf,  Hella Westerberg,  Jens Johansson, Niclas Nilsson, Kristoffer Blomkvist, Benny Eklund, Peter Östlund,  Maja Montan, Thomas Ernald, Hanna Wilund och Per Reinolf (som nu kliver in som vd för alla företagen inom Skolportengruppen).

Återigen - ett tack för denna resa och visst korsas våra vägar framöver. Vad jag nu ska hitta på nu är ännu inte bestämt. Kanske något  i egen regi? Kanske inom skolfrågor? Kanske inom annat - med ett ledarperspektiv?
Här når du mig om du undrar…

Värme till er alla!
/Therese



PS. Sandra föreslog att jag skulle göra en uppsägningsvideo - det hade varit askul!! Tyvärr har jag inte gjort det, så bjuder jag på den som snurrat på YouTube. Och så kul det hade varit att få ett svar via en annan video….


torsdag 10 oktober 2013

MegaPedaPub om att ändra skolan














Det blev många intressanta diskussioner om skolan under onsdagskvällens Megapedapub, som arrangerades av Magnus BlixtTherese Mabon, Sandra Arnborg och Bodil Båvner.

En paneldiskussion inledde "knytkonferensen" med bland andra Johanna Lundström, disputerad lärare och medlem i Skolportens lärarpanel, Johan Kant, skolledare, bloggare och Sten Arevik, lärarutbildare. Därefter följde Edcamp med samtalsämnen som inkludering, resultatuppföljning och "modig skola". 

Tanken var att inleda en dialog där deltagarna tillsammans lyfter mer konkreta frågor om skolanVad är viktigast att göra just nu? Vad är nästa steg? 

Moa Duvarci Engman


torsdag 3 oktober 2013

I love undervisning

Jag tycker om att prata undervisning. Jag tycker undervisning är viktigt. Just för att jag tycker att lärande är viktigt! För mig är undervisning och lärande två sidor av samma mynt. Trots att jag vet att lärande naturligtvis sker även utan undervisning. Lärande sker överallt och hela tiden i en ständigt pågående process. Och trots att jag vet att undervisning kan bedrivas utan (målrelaterat) lärande. Det här var, för övrigt, anledningarna till att jag fick lära mig att man inte ska säga undervisning utan lärande under min lärarutbildning. Jag använder i alla fall undervisning, dels för att det står undervisning i skollagen men också för att det blir svårt att prata om undervisning utan att använda ordet undervisning.

På konferensen Undervisning i fokus - för motivation och lärande kommer vi prata undervisning i massor, både på längden och tvären. För det behövs. Skickliga lärare som försöker utveckla sin undervisningsrepertoar behövs mer än någonsin. Vi vet att sambandet mellan lärares sätt att undervisa och elevers lärande är central. Och vi vet också att det krävs en annan undervisning än vad som traditionellt fungerat för att eleverna ska kunna utveckla Lgr 11 och Gy 11:s förmågor.

Vill du ta del av det här spännande och utmanande mötet så är du mer än välkommen. Jag kommer vara där och lyssna intensivt på de fantastiska lärarna och eleverna som kommer att delta. För att nämna två exempel så kommer två av de tre guldäpplet-finalisterna 2013, Katarina Lycken Rüter och Jonas Lindahl och berättar om sin undervisning.

Om du kommer på konferensen pratar jag gärna vidare om undervisning och lärande där. Om du inte har möjlighet att vara med, mejla mig gärna dina tankar eller lägg in en kommentar här på bloggen.

Hälsar
Petra